Gezondheid en voedselzekerheid
Vis is gezond én betaalbaar. Met onze visproducten voorzien we miljoenen mensen wereldwijd van gezonde voeding. Mooi toch?
De beste kwaliteit vis
Vis is erg gezond. Het zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen.
We willen de beste kwaliteit vis en visproducten leveren aan onze klanten. Hier steken we dan ook veel tijd en energie in. Zo worden onze kwaliteitssystemen bijvoorbeeld steeds verbeterd. Die zorgen ervoor dat we gezond en veilig voedsel kunnen garanderen. Niet alleen dichtbij huis, maar overal ter wereld.
Gezondheidseffecten vis
Wist je dat de meeste vis (en schaal- en schelpdieren) vol vitamine B6 en B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen zit? Ook bevat vis van nature eiwit en vet. Vette vis, zoals haring en makreel, is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Hartstikke gezond dus.
Naast vitaminen en mineralen heeft (vette) vis een hoog EPA- en DHA-gehalte, beter bekend als de omega-3-vetzuren. Een van de meest positieve gezondheidseffecten van deze stoffen is het verbeteren van cholesterolwaarden in het bloed. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn nog veel meer gezondheidseffecten, waarvan de meesten nog niet zo bekend zijn.
Nog meer redenen om vis te eten
Wetenschappelijke onderzoeken tonen nog meer gezondheidseffecten van omega-3-vetzuren aan. We zetten er een paar op een rijtje.
- Verschillende onderzoeken laten zien dat EPA ontstekingen en klachten bij auto-immuunziekten zoals reuma, astma en de ziekte van Crohn vermindert.
- DHA heeft een positief effect op de ontwikkeling en het in stand houden van de hersenen. Ook ondersteunt DHA een goede functie van de ogen. En het helpt tegen klachten over droge ogen.
- Onderzoeken tonen ook aan dat depressiviteit minder vaak voorkomt in landen waar mensen veel vis eten.
Onze bijdrage aan voedselzekerheid
Miljoenen mensen over de hele wereld eten de vis die wij vangen. Vooral pelagische vis, zoals haring, blauwe wijting en makreel, is een betaalbare bron van gezonde eiwitten voor mensen in minder koopkrachtige landen, zoals Afrika. Hier zijn andere dierlijke eiwitten onbetaalbaar. Ongeveer 70% van onze pelagische vis gaat hier naar toe.
Consumptiestatistieken van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) laten zien dat sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw de vraag naar pelagische vis in Azië is verdubbeld en in Afrika zelfs verdrievoudigd. In dezelfde periode bleef het consumptieniveau in Europa nagenoeg gelijk. We zijn er trots op dat we juist in landen waar de beschikbaarheid van gezonde voeding niet vanzelfsprekend is, we zoveel mensen een maaltijd kunnen bieden met onze vis. Vooral daar draagt goede voeding direct bij aan een betere gezondheid van kinderen, vitalere volwassenen en een betere kwaliteit van leven.
Voedselzekerheid in beeld
Cornelis Vrolijk draagt dagelijks bij aan de voedselzekerheid van vele mensen in West-Afrika. In deze video is te zien hoe onze bevroren blauwe wijting (gevangen in het noordoosten van de Atlantische Oceaan) wordt gerookt in Ivoorkust.
De rooktechniek, waarbij de vis zijn voedings- en smaakkwaliteiten behoudt, wordt gepresenteerd in het hart van een markt in het zuiden van Abidjan. Deze video illustreert het belang van vis in het dieet van de Ivorianen. "Het is een zeer goede vis. We eten elke dag vis. Want vis is erg rijk in vergelijking met vlees. Daarom eten we het meer. Het geeft ons ook kracht en gezondheid.”
Wat wij doen tegen honger in de wereld
SDG 2: zero hunger