Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

Cornelis Vrolijk investeert in een moderne visverwerkingsfabriek voor menselijke consumptie in Nouadhibou

24-12-2018

 

Halverwege dit jaar heeft Cap Blanc Pélagique SARL (CBP) een visverwerkingsfabriek en vrieshuis in de haven van Nouadhibou in de Islamitische Republiek van Mauritanië (Westkust van Afrika) in gebruik genomen. CBP is een joint-venture van Cornelis Vrolijk Holding BV en Société Mauritanienne d’Armement Pélagique SARL (SMAP). SMAP is al 20 jaar de lokale partner van Cornelis Vrolijk. De fabriek verwerkt kleine pelagische vis voor menselijke consumptie voor de Afrikaanse markt. Met zijn activiteiten levert CBP diepgevroren pelagische vis van hoge kwaliteit en zorgt voor hoogwaardig eiwitrijk voedsel in de Afrikaanse regio.

Investering in de lokale economie 
Frido Werleman, algemeen directeur van CBP is trots dat de fabriek nu volledig operationeel is: “Wij zijn één van de eerste grote visverwerkingsfabrieken in Nouadhibou. Bij volledige productie leveren we zo’n 500.000 gezonde en betaalbare maaltijden voor de Afrikaanse bevolking per dag. Niet alleen voeden we hiermee Afrika, we investeren ook in lokale werkgelegenheid van de kustplaats van Nouadhibou. Momenteel bieden we werkgelegenheid aan ongeveer 100 Mauritaanse medewerkers. Daarnaast hebben lokale mensen bijgedragen aan de bouw van de fabriek. We verwachten op termijn nog meer werk te kunnen bieden in de fabriek, op kantoor, alsook op zee. Het Nederlandse team brengt een hoop ervaring mee op gebied van vissen, visverwerking, invriezen en opslag van kleine pelagische vissoorten. We zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan de lokale gemeenschap van Nouadhibou.” 
 
Bijdrage aan duurzame visserij 
CBP vist met een eigen trawler uitgerust met gekoeld zeewater tanks (RSW) die rechtstreeks haar vangst aan de fabriek levert. De visserij is gericht op kleine pelagische vissoorten, voornamelijk sardines, makreel en horsmakreel. De bemanning bestaat uit Mauritanen, opgeleid door Nederlandse vissers. Het schip levert een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek door data te verzamelen op zee, zelfbemonstering en samenwerking met wetenschappers en draagt daardoor bij aan de totstandkoming van duurzaam visserijbeheer. “Rederij Vrolijk is uitermate coöperatief geweest in de afgelopen 20 jaar in het delen en verzamelen van gegevens over hun vangst, alsook het aan boord nemen van waarnemers”, aldus Ad Corten, coördinator van de wetenschappelijke samenwerking tussen Mauritanië en Nederland. 
 
Alternatief voor vismeel 
De nieuwe fabriek vormt een welkom alternatief voor de grote investeringen in vismeel die de laatste jaren door buitenlandse investeerders in Mauritanië zijn gedaan. Deze fabrieken zetten pelagische vis om in vismeel en visolie bestemd voor de export, naar o.a. China en Europa. Een belangrijke bron van eiwitten gaat zo voor West-Afrikaanse consumenten verloren. Het beleid van de Mauritaanse overheid is om meer pelagische vis voor menselijke consumptie te bestemmen en dat is precies waar de nieuwe fabriek zich op richt.
 
Maatschappelijk verantwoord ondernemen 
Met haar visserijactiviteiten levert Cornelis Vrolijk een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen. “Als familiebedrijf vissen wij met oog voor toekomstige generaties met behoud van gezonde visbestanden, het minimaliseren van milieueffecten en met betrokken en trotse mensen. Wij vissen al sinds midden jaren ’90 in Mauritanië op uitnodiging van de Mauritaanse overheid, later onder de EU-Mauritanië Fisheries Partnership Agreement (FPA)”, aldus Arnout Langerak, directeur pelagische visserij.
 
 

 

 


< Terug naar nieuws