Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

Opnieuw MSC certificering voor visserij op makreel in de Noord Oost Atlantische oceaan

23-05-2016
 
Met ingang van 11 mei 2016 mogen rederijen Vrolijk en Jaczon hun vangst van makreel (Scomber scombrus) in de Noord-Atlantische Oceaan weer verkopen met het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame visserij. De schepen van Cornelis Vrolijk maken onderdeel uit van 700 vissersschepen (variërend van kustvissers met handlijnvisserij tot de grote pelagische trawlers) waarvoor een gezamenlijke certificering is aangevraagd door een internationaal consortium.
 
De Makreel Industrie Noordelijke Sustainability Alliantie (MINSA), werkt sinds 2012 samen om de duurzaamheid van de vangst van deze populaire vette vis aan te tonen. Cornelis Vrolijk is in de MINSA groep vertegenwoordigd door de Pelagic Freezer Trawler Association (PFA), waar alle Nederlandse rederijen lid van zijn. In totaal zijn 9 landen betrokken: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, en Litouwen.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de PFA: “Ik ben trots op de samenwerking tussen de visserijorganisaties, die heeft geleid tot deze succesvolle gezamenlijke MSC-certificering. Het is ook een krachtig bewijs van de betrokkenheid van de Europese pelagische vissers bij duurzame visserij en bij een verantwoord lange termijn beheer van hun visserijen. Het Europese makreelbestand is zeer gezond en we hopen allemaal dat het behalen van het MSC-ecolabel het gebruik van deze zeer gezonde vis door de Europese consument verder zal doen toenemen.”

De meeste vloten die zijn aangesloten bij MINSA hadden voorheen ook al het MSC certificaat voor hun makreelvisserij. In 2012 werden de MSC-certificaten voor makreel ingetrokken omdat de totale makreelvangsten toen al twee jaar boven het wetenschappelijke advies lagen. De oorzaak hiervan was dat enkele landen buiten de EU en Noorwegen, waarvan hun makreelvisserijen niet MSC gecertificeerd waren, veel meer makreel gingen vangen. Ook waren de internationale overeenkomsten over het beheer van de makreelvisserij verbroken. Vissers en ministers van de betrokken landen hebben de laatste 6 jaar intensief onderhandeld om het geschil grotendeels op te lossen. Daarmee komt makreel weer terug in het schap met een bewezen duurzame status.

For more information on MSC certification see: https://www.msc.org/nl

 


< Terug naar nieuws