Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

MSC certificering voor Noord-Atlantische visserij op blauwe wijting

15-02-2016


Met ingang van 11 februari 2016 mogen rederijen Vrolijk en Jaczon hun vangst van blauwe wijting (Micromesistious poutassaou) in de Noord-Atlantische Oceaan verkopen met het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame visserij. Vissers uit Nederland, Denemarken, Ierland, Schotland en Frankrijk hebben samengewerkt om het certificaat te verkrijgen. Het toekennen van het certificaat door MSC is een erkenning van het feit dat het blauwe wijting bestand in gezonde toestand is en verwacht mag worden dat het ook in de toekomst gezond zal blijven.

De samenwerkende visserijorganisaties –waaronder de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), waarvan rederijen Cornelis Vrolijk en Jaczon leden zijn- vertegenwoordigen een internationale vloot van in totaal 72 schepen die middels een zeer selectieve vismethode de blauwe wijting vangen. Naast de status van het visbestand houdt MSC ook rekening met neveneffecten van visserij, zoals de hoeveelheid en samenstelling van onbedoelde bijvangst. Bijvangst is in de blauwe wijting visserijrelatief laag (2-3%). Dit komt onder andere doordat blauwe wijting, net als andere pelagische vissoorten, scholen vormen in het midden van de waterkolom waar ze niet of nauwelijks mixen met andere soorten. Voor de sectororganisatie PFA past deze certificering heel goed in haar doelstelling om in de nabije toekomst alle door haar leden beoefende visserijen duurzaam te certificeren.
 
Vier van vijf de gecertificeerde visserijen verkopen deze kabeljauwachtige vis voornamelijk voor menselijke consumptie als geheel-ingevroren vis of als basis voor bijvoorbeeld surimi (vis sticks) en vistaartvullingen. Deense vissers leveren ook voor de vismeelindustrie.

Camiel Derichs, Directeur van MSC Europa vindt de certificering en ook met name de internationale samenwerking tussen de visserijbedrijven om de certificering gezamenlijk te verkrijgen een prachtige prestatie. “Deze samenwerking en de toewijding van deze groep vissers om duurzaam te vissen en dit aan te tonen middels MSC certificeringen zal een zeer positieve bijdrage leveren aan de toekomst van het visbestand en de toekomst van de visserijsector”.
 
De Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale non-profitorganisatie opgericht in 1997 die een keurmerk geeft aan duurzaam gevangen vissoorten. Consumenten kunnen MSC-gecertificeerde producten herkennen aan het blauwe MSC-keurmerk. De MSC certificering voor Noord-Atlantische visserij op blauwe wijting is vijf jaar geldig.

Meer informatie over MSC keurmerken: https://www.msc.org/nl.
 

< Terug naar nieuws