Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

Zonnepanelen op het vrieshuis aan de Makreelkade een jaar functioneel

01-11-2015
In de maanden augustus, september en oktober van 2014 brachten installateurs van het bedrijf Elektrapartners vele uren door op de daken van het kantoor en het vrieshuis van Cornelis Vrolijk aan de Makreelkade in IJmuiden. De 1050 zonnepanelen die zij plaatsten om het kantoor van energie te gaan voorzien, werden op 20 oktober 2014 in gebruik genomen.

Nu een jaar later wordt zichtbaar wat er met het eigen zonnepark bereikt is. Onderstaande grafiek laat de productie van zonne-energie per maand gedurende het eerste productiejaar zien. Op 28 oktober 2015 stond de teller op ongeveer 245.000 kWh. Deze hoeveelheid is inderdaad genoeg gebleken om het kantoor overdag van energie te voorzien. “Een prachtig resultaat,” concludeert Bert van Duijn, Hoofd technische dienst van Cornelis Vrolijk.
 
Zoals te verwachten blijkt ook uit de resultaten dat in de zomermaanden meer opgewekt is dan in de wintermaanden. Hierdoor werd in de zomermaanden vaker en meer energie terug geleverd aan het net. “Het is eigenlijk zonde dat we niet op alle momenten zelf 100% van onze eigen opgewekte energie kunnen gebruiken,” stelt van Duijn. “We hebben ruimte voor het plaatsen van een tweede ‘zonnepark’ maar het liefst realiseren we een uitbreiding pas wanneer we in staat zijn om de extra energie zelf te gebruiken.”

Duurzame energie is ècht duurzaam als lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruikt wordt. Vraag en aanbod kunnen op die manier op elkaar afgestemd worden. Dit zal op grote schaal nodig zijn als een nationale transitie naar duurzame energie bereikt moet worden. “Wij willen hierin graag onze bijdrage leveren,” aldus van Duijn, “maar daarvoor zal eerst nog het een en ander over de mogelijkheden en onmogelijkheden uitgezocht moeten worden teneinde aanpassingen te doen in onze bedrijfsvoering.” 


< Terug naar nieuws