Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

Zonnepanelen geplaatst op vrieshuis aan Makreelkade

03-11-2014

Niet alleen werkt Cornelis Vrolijk aan duurzaamheid op zee, (bijvoorbeeld in beheer van de pelagische visbestanden), ook op het land nemen wij onze verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu. In dit kader omarmen wij als onderneming de zon als schone energiebron in de 21e eeuw.

Zonne-energie is een duurzame vorm van energie omdat het resulteert in een veel lagere uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2). “Medio 2013 ben ik begonnen met een oriënterend onderzoek en heb ik mijn ogen en oren te luisteren gelegd bij bedrijven waar reeds zonnepanelen op het dak liggen,” vertelt Fred Bruijns, van de technische dienst van Vrolijk. Het resultaat van zijn inspanningen is dat in 2014 in de maanden augustus, september en oktober 1050 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis achter het kantoorpand aan de Makreelkade in IJmuiden zijn geïnstalleerd.

De 1050 panelen bestrijken een totale oppervlakte van 75 x 40 meter. Berekend is dat hiermee op jaarbasis 254.000 kWh gelijkstroom geproduceerd zal worden. De energie wordt door tien omvormers omgezet in wisselstroom zoals die normaal via het elektriciteitsnet wordt geleverd. De opgewekte stroom zal genoeg zijn om het gehele kantoor alle werkdagen van energie te voorzien. In geval er een overschot aan energie is (bijvoorbeeld in het weekend), dan gaat deze het openbare net in om gebruikt te worden door andere gebruikers. Omdat in het vrieshuis vaak ’s nachts energie gebruikt wordt, -wanneer de zon niet schijnt- zal daar voorlopig nog energie afkomstig van duurzame bronnen voor ingekocht blijven worden.

Kantoor aan de Makreelkade met aangrenzend het vrieshuis waarop het zonnepark geïnstalleerd is.
 


< Terug naar nieuws