Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

Schipper van de SCH 81 mee op onderzoeksschip de Tridens

19-07-2013

Op 3 juni 2013 vertrok de schipper van de SCH 81, Sjaak van der Zwan, naar Cork (Ierland), waar hij zich meldde op het Nederlandse onderzoeksschip Tridens van Imares Wageningen UR. Het 73 meter lange schip lag daar klaar voor een 11-daagse wetenschappelijke expeditie op de Atlantische Oceaan. Met als doel onder meer het onderzoeken van makreel en horsmakreel viseieren.

Inmiddels is bekend geworden dat de expeditie in ieder geval de opzienbarende ontdekking heeft opgeleverd dat horsmakrelen ’s nachts paaien en makrelen overdag.
 
Vanuit Cork vertrok de Tridens richting de visgronden, met aan boord planktontorpedo’s voor het verzamelen van plankton. Er wordt in een gridpatroon heen en weer gevaren. De torpedo’s die voorzien zijn van een sensor, worden om de 25 kilometer overboord gezet en in een ‘oblique’ (V-vormige) trek wordt de hele waterkolom bevist, van de oppervlakte tot 5 meter boven de bodem. Met de torpedo wordt tijdens de trek ook de diepte van de torpedo gemeten en de temperatuur van het water. Zo’n torpedo is feitelijk een stalen raketvormige stellage met daarin een net met mazen van 280 micrometer om het plankton uit het water te zeven. Met een stroommeter wordt de hoeveelheid water die tijdens de trek gefiltreerd wordt bepaald. Aan de hand van die hoeveelheid water kan worden berekend hoeveel eitjes er per vierkante meter in de waterkolom zweven. Eenmaal aan boord worden in het laboratorium de viseieren van de makreel en horsmakreel gescheiden van het overige plankton en worden zij geteld.
 
Ten behoeve van het onderzoek worden er naast viseieren ook volwassen makrelen en horsmakrelen gevangen met een pelagisch visnet. Aan boord van de Tridens wordt uit de vis de kuit gehaald en eenmaal aan wal worden de eicellen per vis en per vissoort geteld. Dit kunnen er per vis tegen de honderdduizend tot een miljoen zijn.
De gegevens van dit complete onderzoek gaan naar de International Council for the Exploration of the Sea (ICES), die Europees onderzoek coördineert.  De ICES adviseert vervolgens de Europese visserijministers hoeveel vis beschikbaar is voor de commerciële visserij. Hierop worden jaarlijks de toegestane quota (TAC) gebaseerd. 
 

< Terug naar nieuws